Vata är en av de tre doshorna i Ayurveda

Vata

En person som domineras av doshan vata är entusiastisk, energifull, kreativ och konstnärlig lagd. Hon har riklig fantasi, oftast en massa idéer och bollar i luften men har svårt att slutföra saker. Har lätt för att lära men glömmer snabbt.

Fysiskt så är en vatadominerande typ smal, har svårt att gå upp i vikt, torr och tunn hud, sval hud. Håret är torrt, hon har kalla fötter och händer och har snabba rörelser.

Vata består av luft och rymdelementet och har kvaliteterna torr, oregelbunden, lättpåverkad, flyktig, kall, rörlig och snabb. Dessa egenskaper finns naturligt i personer med vatakonstitution, samtidigt som alla människor har lite av detta i sig.

Alla doshorna står för olika funktioner i kroppen och vatas funktioner är alla rörelser i kroppen, inspirationen, nervsystemets funktion, all transportering, cirkulationen och fantasin. Vatas område i kroppen är från naveln och neråt. Grovtarmen är vatas huvudsäte.

En vata i obalans har fått ett överskott av vatas egenskaper. Det kan då ge symptom som torr hud, svullen mage, frusenhet, förstoppning, sömnproblem, värk i huvud, axlar, nacke och leder. I sinnet kan det ge obalanser som oro, ångest, osamman­hängande tal, svårt att hitta ord, känna sig splittrad, svårt att fatta beslut och rastlöshet.

För att hålla sig i balans får man tillföra motsatsen. Om man har ett överskott av vata eller om det är höst och kallt ute så kan det vara bra att ta mer hand om sin vata.

Att hålla sig varm, ha regelbundna vanor och rutiner är viktigt för en vata. Varm, fet och oljig mat och dryck är bra och närande. Det är viktigt med avkoppling, gärna med yoga, meditation eller promenader i skogen. Att göra en oljemassage med sesamolja är bra då vata är både torr och frusen.