Pitta är en av de tre doshorna i Ayurveda

Pitta

En pittadominerande person har dom typiska ledartypsegenskaperna: ambitiös, driven, målinriktad, engagerad, har ett skarpt intellekt. Hon har en förmåga att sätta ord på saker och är bra på att tala. En pitta har lätt för att ta in information och har ett bra minne när det gäller sånt som hon har nytta av att kunna.

Fysiskt så är en pittatyp medellång, stark och snabb. Huden är ljus, mjuk och varm, och är känslig för solen. Kan ha fräknar, håret är fint och mjukt och kan vara blont eller rödlätt. Är ofta varm och svettas lätt. Har lätt både för att gå ner i vikt och gå upp i vikt.

Pitta består av elementet eld och lite vatten och har egenskaperna varm, het, skarp, flytande, lätt och oljig.

Pittas funktioner i kropp och sinne är intellektet, aptiten, matsmältning, ämnesomsättning, transformation, inre och yttre seende, värmehållning och lyster. Pittas område i kroppen är från nedre delen av magsäcken ner till naveln. Huvudsätet är magsäcken och tunntarmen.

Obalanser en pitta med överskott kan få är sömnproblem på grund av att intellektet stör, problem med irritation och ilska, bristande tålamod och utbrändhet. Fysiskt kan en pitta får problem med för mycket svettningar, skarp hunger, viktminskning, stressmage, migrän och inflammationer.

För att komma i balans kan det vara bra för en pitta att kyla ner sig med lite svalare mat och dryck, undvika diskussioner och tävlingar. Låta saker få ta sin tid och göra saker med måtta. Det kan också vara bra att få låta andra bestämma ibland. Även lugn yoga, meditation och meningslös sysselsättning är bra vid pittaöverskott.