Kapha är en av de tre doshorna i Ayurveda

Kapha

En person som domineras av kapha är lugn, tålmodig, stabil och trygg till sin natur. Hon är också kärleksfull och omhändertagande. Det kan ta tid för en kapha att lära sig men minnet är gott och glömmer inte det hon har lärt sig.

Fysiskt har kapha en stor kroppsbyggnad med lite mer underhudsfett och med en kraftigare benstomme än dom andra doshorna och har också svårare att gå ner i vikt. Rörelserna är långsamma. Huden är mjuk, blek och kall och håret är tjockt, vågigt och med lyster.

Kapha element är jord och vatten och har egenskaperna tung, stabil, kall, mjuk, tät och långsam. Och dess funktioner är struktur och sammanhållning, immunitet, smörjer leder, stabilitet, villkorslös kärlek, att förlåta och förstå.

Kaphas plats i kroppen är från huvudet och ner till övre delen av magsäcken, även all ledvätska. Huvudsätet är magsäcken och lungorna.

En kapha i obalans kan få symptom som lathet, habegär, snålhet, överdrivet sömnbehov, ökad tyngdkänsla både fysiskt och psykiskt, svullnad, kyla, hosta, bronkit, astma, allergier, övervikt, för mycket slem, trög och långsam matsmältning.

Om man har obalans i kapha kan det ta lite längre tid att bli av med sitt överskott men varm, lätt mat och dryck är bra och även kryddig och stimulerande mat. Träning är viktigt för kapha, gärna lite mer fysisk träning och yoga. Torrborstning och bastu är bra för kapha. Också viktigt att våga utmana sig själv, gå utanför sin comfort zone och våga vara obekväm.